Privacyverklaring Vacatures Pers Contact        
Nederlands

Koetshuis Hydepark, Doorn

(foto 1 van 6)

Restauratie van een prachtige villa

Aan het einde van de 19e eeuw liet het welgestelde Amsterdamse echtpaar Van Loon – Borski het spectaculaire landgoed Hydepark aanleggen. Het voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk grote- en rijk uitgevoerde landgoed was ondermeer voorzien van een eigen elektriciteitsvoorziening, centrale verwarming en een eigen watertoren. Het bijbehorende koetshuis had een stallengedeelte met centraal verwarmde paardenboxen en een grote rijtuigenstalling.

Het koetshuis, waarin op dat moment een fabriek voor isolatiematerialen was gevestigd, brande in 1951 grotendeels af. Alleen de aangebouwde koetsierswoning bleef grotendeels gespaard. Dit gedeelte werd in de jaren ’80 gerenoveerd en voorzien van een kleine uitbreiding. Vervolgens werd het pand na een korte periode van leegstand gekraakt.

Nu de krakers het pand hebben verlaten is het tijd voor een grondige renovatie en herindeling van de ruimten. Het bestaande pand was namelijk erg onlogisch ingedeeld met veel gangen en kleine onoverzichtelijke ruimtes.

Om de allure van het pand weer te ervaren zijn inmiddels alle later toegevoegde binnenwandjes en plafonds verwijderd. Bovendien wordt de (bestaande) trap naar het hart van de woning verplaatst, zodat er korte looplijnen en heldere ruimten ontstaan.

In samenwerking met Copijn is het plan gemaakt om de footprint van het voormalige, veel grotere totale koetsierscomplex aan te duiden. De contour wordt zichtbaar gemaakt met behulp van hagen in verschillende hoogtes. De voormalige prominente serie van 3 dubbele staldeuren wordt herkenbaar teruggebracht door middel van stalen poorten; dit vormt de nieuwe entree tot het prive terrein bij de woning. De hagen vormen gelijk de erfafscheiding van de tuin met het landgoed.

Het prachtige stallencomplex is er niet meer, maar op deze wijze wordt wel weer inzichtelijk hoe het was. Bovendien ontstaat een prachtige villa op een toplocatie!

Projectinfo
[+]

Projectteam
[+]