Privacyverklaring Vacatures Pers Contact        
Nederlands

Huize Rijnoord, Woerden

(foto 1 van 6)

Restauratie en renovatie

Het huis Rijnoord werd in 1863 gebouwd voor burgemeester Bredius van Woerden. Het heeft een prominente plaats in Woerden; het is gebouwd direct tegenover het station. Bovendien ligt het aan de stadssingel en een groot gedeelte van het voormalige bijbehorende landgoed is verworden tot een stadspark.

Vanwege het vertrek van bewoners werd de kans aangegrepen een ingrijpende renovatie te gaan doen. Onder begeleiding van Van den Berg Architecten is eerst een totaal funderingsherstel uitgevoerd. Hierbij zijn van binnenuit palen geboord en een hulpcontsructie gemaakt waardoor het pand nu op de draagkrachtige grondlagen staat en verdere scheefstand en scheurvorming wordt voorkomen.

Vervolgens is het gehele interieur ingrijpend gerenoveerd en gemoderniseerd. Hierbij zijn enkele indelingswijzigingen gedaan om het pand geschikt te maken voor hedendaags gebruik.
Marmeren vloeren, stucplafonds, kozijnen en deuren zijn gerestaureerd. Een restant historisch behang is teruggevonden en bewaard gebleven; deze is in een glasplaat in de wand verwerkt.

In iedere ruimte vind je zo een combinatie van oud (bijvoorbeeld een haard) en nieuw (bijvoorbeeld wandafwerking nieuwe voorzetwanden). Met het gelijk geheel isoleren van de buitenschil van het gebouw en het vervangen van de gehele E en W installatie is het een meer dan geschikt voor hedendaagse bewoning!

Het restauratie- proces was voor ons een bijzondere ervaring. Door het strippen van het interieur en het verwijderen van de begane grond vloer kwamen we van alles tegen. Niet alleen historische bouwkundige elementen, maar ook diverse schuilruimten die gebruikt zijn tijdens de oorlog en zelfs nog munitie uit die tijd.

De opdrachtgever is momenteel bezig met het verwijderen van overmatig groen rondom het huis. Daarmee wordt dit huis weer een belangrijk ijkpunt in Woerden, als je het station uitloopt recht vooruit!

Projectinfo
[+]

Projectteam
[+]