Privacyverklaring Vacatures Pers Contact        
Nederlands

Green Port, Rijeka

(foto 1 van 7)

Een Groene Haven

Dit plan biedt de unieke mogelijkheid voor het versterken van de sleutelpositie van Rijeka en voor het creëren van een onderscheidende modern deel van de stad, met onbeperkte mogelijkheden voor een eigentijdse manier van leven. Het biedt een woon-, werk- en recreatie omgeving van een zeer hoge kwaliteit. Een Groene Haven voor de inwoners van Rijeka en de bezoekers van de stad. Een poort die de stad en de maritieme wereld overbrugd door de natuur en met elkaar verbindt.

Het concept is gebaseerd op de rivier de Rjecina dat van bergen naar de delta in de stad loopt. Deze blauw-groene omgeving vormt de basis voor het groenplan, een groene long door de nieuwe delta. Dit vormt een stedelijk ecosysteem waar diverse elementen op elkaar zijn samengesteld en waar de groene omgeving zorgt voor een prettige leefomgeving. Het park loopt door tot aan de zee en werkt als een groene long door het gebied. Op deze manier komt de koele lucht van de bergen mee naar de stad en dit zorgt voor een aangenaam microklimaat.

Er is in dit ontwerp gekozen voor een groen hart met daaromheen de gebouwen aan de oost en west rand van de delta. Op deze manier is er een goede aansluiting op de bestaande bebouwing zowel ruimtelijk als functionaliteit. Om de bebouwing te concentreren op bepaalde punten zorgt dat er een kwalitatief hoog park ontstaat drie keer zo groot is dat origineel stond gepland. Wij geloven dat dit park als een groen hart voor heel de stad kan functioneren. Alleen met deze grote kan het park een stedelijk ecosysteem en groene long zijn. Door voetpaden, terrassen en boulevards toe te voegen door de gehele delta kunnen zowel de bewoners van de stad als bezoekers genieten van deze nieuwe Groene Haven.

De landmarks in het plan zijn belangrijk en vereisen daarom hoogte accenten:
- Green Port Gates: Twee poorten portretteren de Groene Haven in de stad
- Theater: Een landmark dat een symbolische punt vertegenwoordigt in Adriatische of zelfs internationaal niveau en vormt een nieuwe plek in de bruisende stad. Het theater is deels in zee gelokaliseerd, waardoor het gebouw vanuit verschillende hoeken in vele zichtlijnen eruit springt en ruimte creëert in het stedenbouwkundig plan.
- Aquarium: Een nieuw icoon als een publiekstrekker. Het aquarium is deels situeert in de zee en kan op het gebied van onderwijs een belangrijke bijdrage leveren door het tonen van het huidige waterleven.
- Hotel: Op de top van het Aquarium en met een prachtig uitzicht op de zee en Rijeka

Projectinfo
[+]

Projectteam
[+]