Privacyverklaring Vacatures Pers Contact        
Nederlands

Theater, Emmen

(foto 1 van 7)

Wereld van Theater en Wereld van de Ontmoeting

Samen met Henning Larsen Architects uit Denemarken heeft Van den Berg Groep de Europese Aanbesteding voor het theater en de entree van het nieuwe dierenpark in Emmen gewonnen.

"Een intelligent ontwerp met inventieve visie, multifunctioneel, flexibel en bijzonder duurzaam", zo stond onder andere te lezen in het verslag van de beoordelingscommissie.

De plannen voor het nieuwe theater maken onderdeel uit van Masterplan Emmen Centrum. Het Dierenpark Emmen ligt nu nog in het centrum van Emmen en is na meer dan 70 jaar uit zijn jasje gegroeid. Het publiek waardeert het nog altijd als ‘het mooiste dierenpark van Nederland’, maar andere dierenparken hebben zich de afgelopen decennia ook flink ontwikkeld. Dierenpark Emmen heeft hoge ambities en wil weer het voorbeeld zijn op het gebied van dierenwelzijn en zorg voor het milieu. Het wil een groot publiek inspireren op een unieke manier tot in de verre toekomst. Vanuit deze uitgangspunten zijn in de afgelopen jaren plannen ontwikkeld om de activiteiten te verplaatsen naar Centrum- West. Het nieuwe park grenst direct aan het centrumgebied van Emmen. Bezoekers wandelen straks vanaf het nieuwe centrumplein naar het entreegebied van het park en het theater.
Het gebouw wordt behalve een theater ook de hoofdentree van het nieuwe Belevenspark van Dierenpark Emmen, de zogenoemde ‘Wereld van Theater en Wereld van Ontmoeting’.

Programma
Het theater krijgt twee zalen: een schouwburgzaal met 800 tot 1000 plaatsen en een vlakkevloerzaal met 300 zitplaatsen of 1000 staanplaatsen. Daarnaast komen er verschillende congresfaciliteiten, meerdere horecavoorzieningen zoals een themarestaurant, een theatercafé en een a la carte restaurant op de eerste verdieping. Ook de kantoren voor het personeel van het dierenpark komen in dit gebouw.

De gemeente formuleerde een hoog ambitieniveau voor het theater en de entree van het nieuwe dierenpark. Het gebouw wordt een markant monument in de skyline van Emmen, een informeel en levendig ontmoetingspunt en markeert de overgang tussen stad en dierentuin. Wij hebben in ons ontwerp gekozen voor een gebouw dat als het ware geplaatst is in een groot frame. Dit frame functioneert als een theatraal raam naar de magische dierentuinwereld en vormt tegelijkertijd een beschermde stedelijke ruimte als middelpunt voor de gewenste ontmoeting. Het frame wordt uitgevoerd in een prominente vorm: een sterk symbool en landmark voor de dierentuin en het centrum van Emmen.

Bijzonder onderdeel van het gebouw is het gewelfde dak. In verschillende curves plooit het dak zich over het gebouw met als hoogtepunt de toneeltoren. Dit dak en de kopgevels van het gebouw worden geheel begroeid met kruiden en grassen en vormt daarmee als het ware een opgetild, groen landschap. De overige gevels van het gebouw zijn juist volledig transparant. Dat maakt dit gebouw tot het meest groene, maar ook meest transparante theater!
 
 

Projectinfo
[+]

Projectteam
[+]

Externe adviseurs
[-]

Constructie: RoyalHaskoningDHV
Installaties: Deerns
Bouwfysica en akoestiek: DGMR
Theatertechniek: TheaterAdvies