Privacyverklaring Vacatures Pers Contact        
Nederlands

Rijkswaterstaat, Zwolle

(foto 1 van 11)

Wegendistrict A28

Dit nieuwe wegendistrict ligt aan de A28 (afslag Ommen). Het gaat om zowel om en nieuw districtskantoor (gevestigd elders in Zwolle) als een nieuw steunpunt ter vervanging van het bestaande. Het nieuwe wegendistrict heeft als functie om de mobiliteit en veiligheid op de rijkswegen in het district te garanderen.

Het programma bestaat uit: kantoorgebouw van 1040 m² bvo, serviceruimten van 600m2 nvo, opslagruimte voor 2500 ton zout van 1000m2 nvo, stallingruimte voor strooiers (22 stuks), ploegen (35 stuks) en karren (10 stuks). Het programma bestaat in totaal uit ca. 5500 m2 bvo gebouwd volume. De wens van de RGD was dit alles onder 1 dak te realiseren.

Om de eenheid, efficiency en doelmatigheid van Rijkswaterstaat als organisatie tot uitdrukking te brengen is gekozen voor een zo compact mogelijk volume waarin het volledige programma kan worden ondergebracht.

Het dak als architectonisch thema ligt voor de hand en tevens besloten in het gevraagde programma: naast de afgesloten bouwvolumes (kantoor en serviceloods) die op compacte wijze bij elkaar moeten worden geplaatst, vraagt het programma om een ongeïsoleerde overkapping over de zoutloods en een 10m diepe luifel boven de opstelplekken voor strooiers en ploegen.

Omdat deze opstelplekken een aanzienlijk deel van het programma vormen is de overkapping hiervan, bijna ter grootte van een voetbalveld (42x110m), beeldbepalend.
Dit is een van de redenen om het dak te gebruiken om het programma te organiseren en tevens als eyecatcher. Kortom, ‘alles onder 1 dak’. Omdat de locatie ook een zichtlocatie is, zowel vanaf de provinciale weg aan de zuidzijde van de locatie als van de hoger gelegen snelweg A28 is het dak goed als architectonisch thema inzetbaar.

Daarnaast biedt het dak de mogelijkheid om de uitstraling van doelmatigheid die Rijkswaterstaat beoogt tot uitdrukking te brengen. Alles vindt zijn plek onder het dak, waarop het motto ‘opgeruimd staat netjes’ van toepassing is.
De vrije doorgang onder het dak (minimaal 4,5m) is aangenomen als een strakke horizontale begrenzing rondom. Het dak zelf ligt als een ‘regenjas’ over alle ruimten heen, en vormt een landschap, doordat het dak plaatselijk omhoog komt afhankelijk van de functionele noodzaak hiertoe.

Projectinfo
[+]

Projectteam
[+]