Privacyverklaring Vacatures Pers Contact        
Nederlands

Samen op excursie...

Studenten die de opleiding Bouwkunde, keuzedeel Architectuur, volgen op het Deltion College in Zwolle zijn vorige week woensdag samen met Van den Berg Groep op excursie geweest naar Rotterdam. Edina Sinanovic (Deltion College) heeft een mooi verslag gemaakt van de dag.

27-06-2018

In een week waar het weer alleen regen en kou voorspelde, beloofde ons excursiereisje niet alleen de enige zonnige dag van de week te worden maar ook een heuse stedelijke en architectonische delicatesse in een hedendaagse en stoere stad: Rotterdam!

Na tien weken zwoegen en hard werken stapten 26 studenten van Keuzedeel Architectuur, in de vroege ochtend van 20 juni, samen met de begeleiders de bus in. Onze eerste halte: Grafisch Lyceum Rotterdam. Onze gastheer, architect Jaap van Es van Van den Berg Groep, verwelkomde ons op vierde etage van het verbouwde scholencomplex Technicon (1955 en 1971) die destijds het grootste onderwijsgebouw in Nederland was. De gescheiden gebouwdelen en langgerekte verdiepingen van (oorspronkelijk) architect Hugh Aart Maaskants ontwerp droegen niet meer bij aan de gewenste interne samenhang van het huidige Grafisch Lyceum. In de visie van Van den Berg Architecten werd er daarom een verbindende ontmoetingslaag voor studenten en personeel op de eerste en tussenverdieping van beide gebouwdelen geïntroduceerd. Alle opleidingen en de entree zijn direct aan deze laag gekoppeld via vides. Jaap wist, met zijn mooie presentatie, zowel studenten als begeleidende docenten mee te nemen in zijn ontwerpverhaal en in alle ups en downs die een project doorloopt vanaf eerste schetsen en ideeën tot selectie, realisatie en oplevering.

Deze boeiende ochtend sloten we af met een lunch en rondleiding door het Grafisch Lyceum. Op elke verdieping en in alle gangen werden we getrakteerd op uiteenlopende projecten van studenten die als geïntegreerd interieuronderdeel gangen, afdelingen en wanden trots versierden. Zeker iets om als voorbeeld naar huis mee te nemen.

Met een aangename 23°C volgde in de middag de stadswandeling door Rotterdam. Een stad die bijna volkomen verwoest werd tijdens de Tweede Wereld oorlog. En nu, een stad die hedendaags, bruisend en vernieuwend is. De grootste haven van Europa. Waar plaats is voor anders bouwen: een oud treinstation (Hofplein), bijvoorbeeld, dat na de sluiting in 2006 was verloederd en nu herontwikkeld is voor zijn nieuwe functie. Door de zijgevel met glazen puien open te maken zijn de monumentale bogen die door het gebouw lopen weer zichtbaar gemaakt. Een groen dak bovenop is nu als evenemententerrein ingericht (met grappige overnachtingsmogelijkheden). Of een stadshuis wiens binnentuin een ware oase van rust is midden in het hectische bestaan van een grote stad. Contrast met buiten en binnen kan niet groter zijn. Of de gedurfde, hoefijzervormige Markthal met het grote kunstwerk Hoorn des Overvloeds als binnengevel waar zelfs Pixar Studio aan meegewerkt heeft. We waanden ons eventjes in een hemelse tuin waar we als insecten in mochten krioelen. En wat te vertellen over Rotterdam Centraal Station!? Een waar visitekaartje voor zo’n stad!

Hoewel onze gidsen al onze vragen wisten te beantwoorden was het toch onmogelijk in een paar uur alle schatten en verhalen van Rotterdam te ontdekken en aan onze nieuwsgierigheid tegemoet te komen. Elke straat, hoek en plein biedt een ander uitzicht en nodigt uit tot een vraag, bezichtiging, foto of simpelweg een kopje koffie, ijsje of lekker hapje…
Laat in de middag, stapten we de bus terug in. Op naar huis, moe en voldaan!

We kijken op een leuke en inspirerende dag terug!

(Speciale dank aan Wim Dankelman van Van den Berg Groep die meer dan welwillend was om samen te werken en zulke initiatieven tussen beroepsonderwijs en beroepenveld mogelijk te maken).