architect is dit gedaan door een zogenaamde optopping: bovenop een van de bouwvolumes van het schole..."/> Nieuws - Van den Berg Groep
Vacatures Pers Contact        
Nederlands

Architectenselectie uitbreiding
Scholengemeenschap Spieringshoek
gewonnen

Van den Berg Architecten heeft de architectenselectie voor de uitbreiding van de Scholengemeenschap Spieringshoek in Schiedam gewonnen.
De opdracht bestaat er uit aan de huidige school (oorspronkelijk ontwerp van Architect H. Nefkens) 14 lokalen toe te voegen.

19-12-2013

In het schetsplan van de architect is dit gedaan door een zogenaamde optopping: bovenop een van de bouwvolumes van het scholencomplex zijn de lokalen geplaatst. hierdoor verandert de footprint van de school niet en ontstaat er een totaalruimte die is in te delen met lokalen met wisselende groottes, afhankelijk van de vraag nu, en in de toekomst.



Naast deze uitbreiding hebben we een belangrijke zorg van de school opgelost, namelijk hoe de routing van de, in totaal 1400, leerlingen met de geplande uitbreiding op een slimme wijze kan worden vereenvoudigd. Dit is gedaan door een nieuw entreegebied te maken dat op de eerste verdieping tegen het bestaande hoofdvolume is geplaatst en te bereiken is via een (tribune)trap. Dit gebied bevat de ontvangstbalie, lockers, en overblijffaciliteiten en zorgt ervoor dat de leerlingen de bestaande trappenhuizen weer op een logische manier kunnen gebruiken. Tevens verbindt dit gebied de verschillende ruimten zoals de aula, de mediatheek en het Technasium op een betere manier met elkaar.

Door bovenstaande ingrepen is een aantal andere geplande uitbreidingen overbodig en andere knelpunten, waaronder bijvoorbeeld een te kleine aula, opgelost. De school heeft dus naast de gevraagde uitbreiding van lokalen tegelijkertijd een nieuwe en herkenbare entree gekregen.