Vacatures Contact        
Nederlands

Start renovatie Grafisch Lyceum
Rotterdam!

Vorige week is bij het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) een proefkamer gemaakt die de start vormt van de renovatie van het gebouw waarin het GLR is gehuisvest. Het gaat om het Technikon-gebouw aan de Heer Bokelweg, in het centrum van Rotterdam.

18-11-2013

Het Grafisch Lyceum Rotterdam is de vakopleiding (VMBO/MBO) in Nederland als het gaat om innovatief beroepsonderwijs op het gebied van media, design en technologie. Het is inmiddels het grootste en meest innovatieve media-instituut in de Benelux, met als doel om studenten op te leiden en te begeleiden naar een plek in de Creative Industry.

Begin 2013 won Van den Berg Kruisheer Elffers de architectenselectie voor de renovatie van het Grafisch Lyceum in Rotterdam. In een zeer snel voorbereidingstraject is samen met de opdrachtgever en verschillende gebruikersgroepen en onder leiding van projectmanagementbureau Hevo B.V. een getekend programma van eisen gemaakt wat vervolgens is uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Op basis daarvan is Dura Vermeer Bouw Heyma B.V. geselecteerd om de renovatie uit te voeren in een Design & Build-traject.

Het gebouw is ontworpen vanaf 1957 door H.A. (Hugh) Maaskant (1907-1977), de ‘grootste architect van Nederland’ (zoals hij zichzelf gekscherend noemde, verwijzend naar zijn lengte van meer dan twee meter). Hij was op dat moment mede-eigenaar van Architectenbureau Maaskant, Van Dommelen, Kroos en Senf. Het scholencomplex werd gerealiseerd tussen 1966 en 1970 en kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis.

Het gebouw is bedoeld als een verzamelgebouw van scholen met gestapelde gymzalen (in het zg. Akrogon) en is zowel tijdens het ontwerpproces als ook nog tijdens de uitvoering keer op keer uitgebreid om te voldoen aan de veranderende omstandigheden.
Het oorspronkelijke ontwerp is zodanig flexibel qua opzet dat al deze veranderingen mogelijk waren.

Ons ontwerp is zeer eenvoudig: het maken met nieuwe en betere functionele en ruimtelijke verbindingen binnen het gebouw zodat de gebruikers meer op elkaar betrokken zijn.
Dit gebeurt bijvoorbeeld door het maken van transparante luchtbruggen tussen de vrijstaande bouwdelen, door het maken van zg. ‘vensters’ tussen de verschillende verdiepingen en door het toepassen van flexibele en transparante binnenwanden.
De belangrijkste vernieuwing ontstaat op de eerste verdieping waar de verschillende bouwdelen fysiek verbonden zijn en waar een grote ontmoetingszone zal ontstaan waarin ontspannen en tegelijkertijd ook gewerkt en gepresenteerd kan worden. Kortom de bouwlaag waar alles samenkomt en een echt ‘leerlandschap’ zal ontstaan. Via roltrappen is deze gemeenschappelijke ruimte te bereiken vanaf de hoofdentree.
De verbinding met de stad hebben we versterkt door de hoofdentree uitnodigender te maken.
Alle aanpassingen zijn bedoeld om het bestaande gebouw weer te laten stralen. Daarom hebben we gekozen voor het concept van ‘What U see is what U get’. Alle toevoegingen zijn minimaal en de robuustheid van het gebouw laten we in alle eerlijkheid zien.

Het is een eer om aan dit stoere en karakteristieke gebouw in Rotterdam mee te mogen werken en het gebouw een nieuw leven te geven.