Pers Vacatures Contact        
Nederlands

Leebrug, Houten

(foto 1 van 8)

Eerstelijns Medisch Centrum en appartementencomplex

In het plan Leebrug II in Houten, is een Eerstelijns Medisch Centrum (EMC) gerealiseerd in combinatie met 39 appartementen die bewoond worden door een woongroep voor 55-plussers. Het bijzondere van deze ontwikkeling is dat de toekomstige gebruikers van het gebouw vanaf dag één mee hebben gedacht over het ontwerp van het gebouw, de woningen en de voorzieningen die men wenste. Hiermee is het EMC een goed voorbeeld van een interactief ontwerpproces.

De kavel waarop dit gebouw is gerealiseerd heeft een driehoekige vorm met aan de ene kant water en aan de andere kant de weg. De architect heeft gekozen voor een gebouw in de vorm van een bliksemschicht. Hierdoor ontstaat aan de waterkant een binnenruimte en aan de andere kant ruimte voor parkeren.

Er is gekozen voor een echte galerijflat met aan de ene kant balkons en aan de andere kant de galerij. Om het galerijeffect te voorkomen is er gewerkt met schermen van aluminium latjes. Deze latjes zijn ook doorgetrokken langs de gemeenschappelijke binnenruimte waardoor één totale sculpturale vorm ontstaat. Dit sculpturale effect wordt daarnaast ook nog versterkt door een schuin dak. De daklijn aan de waterkant is het laagste punt en deze lijn loopt schuin omhoog en bereikt aan de andere kant in het midden het hoogste punt.

In het gebouw is op de begane grond ruimte voor huisartsen, een apotheek, fysiotherapeuten, eerstelijns psychologen, geestelijke gezondheidszorg, diëtisten, podotherapeuten en gezamenlijke ruimten. Op de eerste tot en met de derde verdieping zijn 39 appartementen gerealiseerd rondom een gemeenschappelijke buitenruimte.

De grondoppervlakte van de begane grond is groter dan die nodig is voor de appartementen, waardoor ruimte over is op het dak van de begane grond. Hierdoor ontstaat een echte binnentuin die gemeenschappelijk door de woongroep gebruikt kan worden.

Projectinfo
[+]

Projectteam
[+]