Pers Vacatures Contact        
Nederlands

NGH Bratislava, Slowakije

(foto 1 van 6)

Next Generation Hospital Bratislava Slowakije

Slowakije heeft dringend behoefte aan een innovatief, nieuw ziekenhuis. Om een zo breed mogelijke keus te hebben heeft Penta Investments daarom een internationale prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van een ziekenhuis met een oppervlakte van 70.000 m2. Van den Berg Groep heeft in samenwerking met Dutch Hospital Design onlangs deelgenomen aan deze competitie voor een nieuw ziekenhuis, wat gebouwd moet worden in Bratislava.

De locatie van het nieuwe ziekenhuis vormde een uitdaging. Het terrein ligt aan de ene langszijde parallel aan de invalsweg van Bratislava naar het noorden en aan de andere zijde bevindt zich een groot winkelcentra. Ook moest het voldoen aan strikte bouweisen voor wat betreft de maximale bouwhoogte.

De oplossing die Dutch Hospital Design en van den Berg Groep hebben bedacht, bestaat uit drie smalle gebouwen die op zichzelf fungeren als geluidswallen. Door de drie smalle gebouwen naast elkaar te plaatsen ontstaat tussen iedere gebouwstrook een rustige en geluidsluwe binnenplaats. Door deze patio’s en de smalle gebouwvorm komt veel natuurlijk daglicht in het gebouw binnen zodat de plattegronden flexibel indeelbaar zijn. Tussen de drie gebouwen komen op twee plekken transparante gangen. Deze gangen zorgen voor natuurlijke afscherming van de binnenplaatsen tegen de gure noordenwind
Door gebruik te maken van het hellende terrein is het mogelijk om twee lagen met parkeren te maken. Deze oplossing zorgt voor het gebruik van meer natuurlijk daglicht; hierdoor zijn de ingangen en looproutes ook weer gemakkelijker te vinden. Door voor deze oplossing te kiezen zijn de kosten voor het parkeren laag te houden en de oriëntatie op het terrein blijft eenvoudig.

Het ontwerp van het ziekenhuis kan worden gezien als een icoon aan de snelweg naar Bratislava. De gevel heeft een strakke façade met in het oog vallende dynamische belijning in het gevelpatroon. Achter de opvallende ribben in de gevel is een modulair vliesgevelsysteem bedacht zodat verschillende indelingen en functies achter de gevel mogelijk zijn. Het interieur heeft een natuurlijke look and feel. Dit wordt bereikt door het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen in combinatie met warme kleuren. Het hart van het ziekenhuis is de ruimtelijke, centrale hal. Diverse verbindingstrappen met vrij uitzicht op de parkachtige binnenplaatsen komen samen in deze hal. De transparante en open hal zorgt voor een open gevoel en connectie met de buitenruimte.

Projectinfo
[+]

Projectteam
[+]