Pers Vacatures Contact        
Nederlands

Grafisch Lyceum, Rotterdam

(foto 1 van 5)

Karakteristiek en stoer

Het Grafisch Lyceum Rotterdam trekt in het gerenoveerde gebouw van het beroemde Technicon complex te Rotterdam.De eerste fase van de renovatie (ca. 13.000m2 BVO) is per juni 2014 opgeleverd.

Het Technicon (ontwerp 1955-1970 van Hugh Maaskant) is een karakteristiek en stoer gebouwencomplex. De krachtige, typisch Rotterdamse uitstraling is passend voor het Grafisch Lyceum. De gescheiden gebouwdelen en langgerekte verdiepingen dragen echter op het eerste gezicht minder bij aan de gewenste interne samenhang.

In de volgende fasen zullen daarom de verbindingen met het naastliggende hoofdgebouw gerealiseerd worden. Gelijktijdig wordt ook het hoofdgebouw in dezelfde stijl gerenoveerd, zodat in het gebruik de huisvesting als één gebouw (met een totale omvang van ca. 30.000m2 BVO) wordt ervaren. De eindoplevering is volgens planning over een jaar.

In onze visie ontstaat zo een verbindende ontmoetingslaag voor studenten en personeel op de eerste èn tussenverdieping van beide gebouwdelen. Alle opleidingen en de entree zijn direct aan deze laag gekoppeld via ‘open vensters’. De beoogde koppelingen en verbindingen vormen vervolgens de ideale basis voor een herkenbare en inspirerende leer- en werkomgeving gericht op interactie, creativiteit en samenwerking.

Belangrijkste kenmerken van de renovatie, passend bij het gebouw van Maaskant en de ambities van het Grafisch Lyceum:
- Stoer en inspirerend
De kenmerkende betonconstructie is volledig schoon en zichtbaar gemaakt. De akoestische plafonds zijn hoog geplaatst waardoor een maximale ruimtelijkheid ontstaat. De essentiële technische installaties voor het Grafisch Lyceum zijn onder het motto ‘what you see is what you get’ industrieel en zichtbaar.
- Transparant en grafisch
De binnenwanden zijn zoveel mogelijk in glas uitgevoerd, waardoor de ateliers en groepswerkplekken maximaal op elkaar betrokken zijn. Op cruciale plaatsen zijn vides in het gebouw gecreëerd om, naast de gewenste ruimtelijkheid, uitwisseling tussen de onderwijsgroepen te stimuleren. De banen in de vloer- en wandafwerking kaderen en verbinden de verschillende leerplekken.

De renovatie van de eerste fase, met een realisatietijd van slechts acht maanden, is een nauwe samenwerking van ontwerpende en uitvoerende partijen.

Projectinfo
[+]

Projectteam
[+]

Externe adviseurs
[-]

Bouwmanagement: HEVO, Den Bosch
Constructie-adviseur: Van Rossum, Rotterdam
Installatie-adviseur: DeBlaay-Vanden Boogaard, Rotterdam
Bouwfysica: Peutz, Zoetermeer
Bouwkundig aannemer: Dura Vermeer Heyma Bouw, Rotterdam
Instal