Pers Vacatures Contact        
Nederlands

NGH Michalovce, Slowakije

(foto 1 van 6)

Next Generation Hospital Michalovce

Van den Berg Architecten heeft in samenwerking met Dutch Hospital Design onlangs deelgenomen aan de competitie voor een nieuw ziekenhuis in Michalovce, een stad in Oost-Slowakije. Dit initiatief is ontstaan vanuit de ambitie van onze opdrachtgever Svet Zdravia om in Oost-Europa hoge kwaliteit gezondheidszorg te faciliteren. Diverse zorginstellingen in de regio worden samengevoegd tot één complex in Michalovce. Het project omvat een beperkte renovatie van het bestaande ziekenhuis van ongeveer 9.000 m² en toevoeging van een nieuw gebouw van ongeveer 13.000 m².

De grootste uitdaging in dit project is om strategisch om te gaan met het plaatsen van de gebouwen en functies op het terrein. Overigens een prachtig park midden in hartje centrum van de stad. Belangrijke randvoorwaarde is het feit dat de bestaande bebouwing in de nabije toekomst kan worden gesloopt en daarnaast verdere uitbreidingen en verbouwingen mogelijk moeten blijven.

Onze oplossing bestaat uit het aansluiten van drie uniforme nieuwbouwvleugels die op een compacte manier gelinkt zijn met de bestaande gebouwen. De nieuwbouw is op een zodanige manier ontworpen dat het zelfstandig kan functioneren en tegelijk ruimte biedt voor toekomstige uitbreidingen. De uniforme afdelingen hebben een flexibele indeling en bieden ruimte voor verschillende functies en lay-outs bij toekomstige herindelingen. De hoofdinfrastructuur blijft in alle gevallen ongewijzigd.

De architectuur weerspiegelt deze helderheid en maakt het gebouw goed leesbaar en toegankelijk voor iedere bezoeker. De nieuwbouw bestaat uit witte gepleisterde gevels, die zijn verbonden door een transparante glazen passage waardoor uitzicht op de omgeving ontstaat en veel daglicht binnen komt. Op elke plek in het gebouw is licht, lucht en uitzicht op het prachtige park. Het gebouw draagt bij aan een healing environment. Daar waar mensen dichtbij het gebouw komen, zoals bij de hoofdentree is de gevel voorzien van een warme houten gevelbekleding. Deze houten gevels lopen door tot in het interieur van de centrale hal. Gastvrijheid, comfort en menselijkheid is ons uitgangspunt.
Deze materiaalkeuze zorgt voor een onmiskenbaar moderne uitstraling, en voegt zich evenwel naadloos in de lokale architectuur en past dus ook binnen de lokaal bekende bouwmethoden. Op deze manier blijven de risico's en de bouwkosten beheersbaar en betaalbaar.

Projectinfo
[+]

Projectteam
[+]