Pers Vacatures Contact        
Nederlands

Het Kompas te Montfoort

(foto 1 van 12)

School met de Bijbel

Op de locatie van de School met de Bijbel Het Kompas bevonden zich voorheen behalve de verouderde school in 1 bouwlaag, een kinderopvang en een aantal speelpleinen.
Het terrein is nu intensiever ingericht door nieuwbouw van een appartementengebouw en vervangende nieuwbouw voor Het Kompas in 2 bouwlagen. Er blijft ruim genoeg pleinruimte over voor de school.
Van den Berg Architecten heeft voor Het Kompas het ontwerp en bijbehorende vraagspecificatie gemaakt voor verdere uitwerking in een Engineer&Build-aanbesteding.
Tijdens de verdere planuitwerking en realisatie heeft ons bureau de  (esthetische) begeleiding en advisering gedaan namens het schoolbestuur.

 

De school heeft een eenvoudige opbouw waarbij de lokalen boven elkaar zijn geplaatst. In het hart van het gebouw bevindt zich een daklicht/lichthapper met daaronder een vide tot op de begane grond.De grote raampartijen in de gevel markeren de entree en de gangzones, waarmee licht en uitzicht is gecreëerd.
Er is in de gevels duidelijk onderscheid gemaakt tussen de lokalen aan de kopgevels (grote openingen), en de nevenruimten aan de langsgevels (kleine openingen).
Op de verdieping is een leerplein gecreëerd die de ruimtelijkheid versterkt en de mogelijkheid geeft hier zelf als school een nadere invulling te geven.

Door de gemeente is als uitgangspunt systeembouw meegegeven. De school is in units opgebouwd die in de fabriek zijn geprefabriceerd en naar de bouwlocatie zijn gereden.
De constructie bestaat uit evenwel uit een kolommenstructuur waardoor de indeling in de toekomst gemakkelijk kan worden gewijzigd. Zowel de begane grond als de verdieping is uitgevoerd in betonvloeren met vloerverwarming. Doordat de school voldoet aan alle prestatie eisen op het gebied van energiezuinigheid, luchtkwaliteit, thermisch comfort, visueel comfort en akoestisch comfort, mag het Kompas zich een Frisse School in de klasse B noemen.

Speciale aandacht is besteed aan de gevel, waar de kinderen van de school in speciale klei een figuur gemaakt hebben. Deze ‘accentstenen’ zijn vervolgens speciaal bewerkt en in het metselwerk van de nieuwe school verwerkt. Zo hebben de leerlingen belangrijk bijgedragen aan de uitstraling van ‘hun’ nieuwe onderkomen!

Projectinfo
[+]

Projectteam
[+]