Pers Vacatures Contact        
Nederlands

Wanica Health Center, Suriname

(foto 1 van 6)

Stepping stone to the future!

Van den Berg Groep heeft samen met Dutch Hospital Design een uniek en modern nieuw ziekenhuis ontworpen voor de regering suriname. Het ziekenhuis komt in de voorstad wanica van de hoofstad paramaribo te liggen.
 
Het ontwerp voor dit ziekenhuis is geïnspireerd op de lokale cultuur, het klimaat en het landschap van Suriname. Het ontwerp bestaat uit 3 tot 4 torens los geplaatst op een verhoogde plint. Deze lelie vormige torens begeleiden een meanderende route door het ziekenhuis gebouw, een verwijzing naar de meanderende rivieren van Suriname. 
 
Het ontwerpen van een ziekenhuis in een tropisch klimaat heeft zijn uitdagingen, die resulteerde in interessante design oplossingen. Om op een duurzame manier de gebouwen te kolen was een grote uitdaging. Brede overhangen werden gebruikt om schaduw te creëren. Aerodynamische ‘Ventec’ daken werden enerzijds gebruikt om een luchtstroom passief op te wekken door het gebouw en anderzijds regenwater op te vangen en dit te her gebruiken bij het koelen van het gebouw. Het gebouw is ook functioneel opgedeeld in klimaatzones. Functies waarvoor airconditioning nodig is bevinden zich in een klimaat beschermde plint waardoor het energieverbruik van deze airconditioning systemen te minimaliseren is. Andere functies, waar natuurlijke ventilatie is toegestaan, bevinden zich in de torens. 
 
Het ontwerp is voorlopig en de verwachting is dat dit 40.000 m2 ziekenhuis ongeveer 300 klinische bedden zal huisvesten.
 

Ons concept bestaat uit een rivier met daarin gebouwen als stepping stones. 



Lees hier wat Elisa Carter over het ontwerp zegt.



Projectinfo
[+]

Projectteam
[+]