Pers Vacatures Contact        
Nederlands

Zwembad, Kampen

(foto 1 van 7)

De architectuur geeft het groene hart betekenis

Van den Berg Groep heeft samen met Pos4 Architecten uit Duitsland zich ingeschreven om de nieuwe zwembadlocatie te Kampen ontwerpen.

Gelegen aan de rand van Het Groene Hart, langs de Europa-allee, is hét
scharnierpunt voor het park. Stedenbouwkundig biedt de sloop van het oude zwembad de kans nieuwe zichtlijnen, routes en functionele verbindingen te maken. Langs de Cellesbroeksweg ligt een multifunctionele as die we de activiteitenzone noemen, met mogelijkheden tot beoefening van diverse buitensporten. Deze as accentueren we met bijzondere lantaarns en wordt beëindigd door de Cellebroederspoort. Alle activiteiten, zoals skaten en hockey staan in deze as in directe relatie met de voorruimte van het zwembad. De activiteitenzone is levendig, overzichtelijk en veilig, daarom vinden wij het een goede plek om vanuit deze zone de entree van het gebouw te benaderen. De voorruimte of het entreegebied, wordt voorzien van een waterpartij (in de rol van ‘spiegelvijver’) als inleiding en overgang naar het park. Hier nodigt een verbindende schuine as de bezoeker uit naar park of het terras te gaan. De as eindigt in het nieuwe parkgedeelte. Hier ligt het oude buitenbad, als herinnering aan het in Kampen zo betekenisvolle vroegere zwembad, nu verankerd in het park als natuurlijke (zwem)vijver. De oude badmeesterspost, het eindpunt van de zichtas, kan gebruikt worden als uitzichttorentje, een grappige folly in het park. Rond de nieuwe vijver stellen we een klein stadsstrand voor. Dit hippe stadsstrandje zal veel publiek trekken, van jong tot oud, om met mooi weer te relaxen of te flaneren en in de winter veilig te schaatsen worden. Er is hier direct zicht op de horeca en via de schuine as is er een directe verbinding met het terraseiland dat volop in de zon ligt.

Om de zichtassen mogelijk te maken is het zwembad gelegen in de zuidoostelijke hoek van de door bestaand groen omgeven locatie en is zo compact mogelijk gehouden. Een vierkante, efficiënte plattegrond met een zeer compacte footprint, een klein geveloppervlak en korte loopafstanden.

Voor de glazen gevels staat op afstand een staalconstructie, bekleed met filigraan Cortenstaal. Zo ontstaat een semitransparante tussenzone. Het Cortenstaal past als natuurlijk materiaal prachtig bij de tinten van het groen in het park. De cleane wereld van het zwemmen wordt met de glazen gevel optimaal omsloten en de tweede gevel van Cortenstaal vormt de verbinding met het park. Twee werelden, verbonden door een gelaagde gevel. Als gevouwen papier zijn verschillende vlakken naar buiten geklapt, gevouwen of weggenomen. Ze fungeren als zonwering, privacyscherm , ruimtescheiding of geënsceneerde toegangspoort. Door dit gevelsysteem kan het gebouw reageren op de omgeving. Waar dat gewenst is wordt het open, waar het niet gewenst is kan het gesloten worden.

Projectinfo
[+]

Projectteam
[+]