Pers Vacatures Contact        
Nederlands

De Vuursteen, Ede

(foto 1 van 9)

Basisschool De Vuursteen, Kernhem, Ede

De school maakt deel uit van een ensemble van twee met elkaar verbonden scholen. De beide negenklassige scholen zijn tegelijkertijd ontworpen door twee afzonderlijke architectenbureaus voor twee afzonderlijke schoolbesturen.
De twee hoofdgebouwen met kenmerkend pannendak zijn op de begane grond verbonden middels een grote gemeenschappelijke ruimte die middels drie verplaatsbare wanden is onder te verdelen.
Als enige afwijkend in de streng verkavelde wijk heeft de school een andere richting gekregen. Ook van de strikt voorgeschreven Bruine Kernhem gevelstenen en Rode dakpannen kon in dit geval worden afgeweken, waarmee het niet alleen functioneel maar ook in stedenbouwkundig opzicht een bijzonder element in de woonwijk Kernhem mocht zijn.

Van binnen is de school licht en transparant gehouden. Opdrachtgever CNS hanteert een traditioneel, hoofdzakelijk klassikaal onderwijsconcept, dus liggen de klaslokalen overzichtelijk geordend naast elkaar. Voor elk lokaal ligt een doosje met voorzieningen zoals toiletten, werkkasten, lift etc. De gangen zijn extra breed zodat daar ruimte is voor meer individueel onderwijs.
De klaslokalen zijn helder groen, de doosjes lichtblauw, de algemene ruimtes zijn paars en het speellokaal is oranje. Overzichtelijk en helder.

Op milieugebied is hier een bijzonder duurzame school gerealiseerd. Van de aardwarmteinstallatie diep onder de grond tot aan de zonnepanelen op het dak is alles energiezuinig ontworpen. Leerlingen kunnen op digitale panelen zowel energie opbrengst als -verbruik uitlezen.

Projectinfo
[+]

Projectteam
[+]

Externe adviseurs
[-]

Grontmij, te Houten (constructies)
Klimaatenergie Nederland bv, te Ede (installaties)
Bulkens Architecten (gedeelte SKOVV)